Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton kuntavaalitavoitteista
Kuntavaalit lähestyvät!
Viralliseen vaalipäivään on aikaa enää alle kolme kuukautta ja kampanjointi ja ehdokashankinta kiihtyy jo kovaa tahtia. Lempäälän vihreiden meininkiä pääsee seuraamaan Instagramissa @lempaalanvihreat ja sivuille on tulossa multakin postausta tässä lähipäivinä.. Stay tuned!

Tässä kirjoituksessa käyn läpi lyhyesti Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton SOOL ry:n kuntavaalitavoitteita ja kärkiteemoja tulevalle keväälle, ja vinkkaan heti tähän alkuun, että kuntavaalitavoitteet kokonaisuudessaan löytyvät täältä:
https://www.sool.fi/vaikuttaminen/kuntavaalitavoitteet-2021/
Sivun lopusta tavoitteet löytää myös tiiviissä videomuodossa, jos linjausten lukeminen tökkii. Lämmin suositus!
Sekä, nyt seuraa tärkeää tietoa sekä äänestäjille että ehdokastovereille:
Löydät listan kaikista SOOLin tavoitteisiin sitoutuneista kuntavaaliehdokkaista puolueineen ja valitsijayhdistyksineen ympäri Suomea! Listalla mainitut henkilöt ovat allekirjoittaneet ja täten sitoutuneet SOOLin kuntavaalitavoitteisiin.
- Äänestäjä, mikäli haluat antaa äänesi jatkossakin laadukkaan suomalaisen koulutuksen puolesta, suosittelen koko sydämestäni äänestämään ehdokasta, joka on allekirjoittanut kyseiset kannat.
Nyt itse asiaan!
Alla tiivistettynä kolme kärkiteemaa SOOLin kuntavaalitavoitteista 2021:
1. Hyvinvointia työssä ja arjessa
"Pystyäkseen tarjoamaan laadukasta koulutusta, kunta tarvitsee päteviä ja hyvinvoivia opettajia."
Tämän kärkiteeman alta löytyy tavoitteita esimerkiksi uusien opettajien perehdytykseen ja palkkaukseen, oppilaitosten turvallisuuteen ja esteettömyyteen, opettajien työssäjaksamiseen ja oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveyteen liittyen,
esimerkiksi vaatimus siitä, että "peruskoulussa ja toisella asteella koulupsykologeja tulee olla yksi 600 oppilasta kohden (Psykologiliitto)."
Mahdollisesti suosikkikohtani SOOLin kuntavaalitavoitteissa menee seuraavasti:
- "Paikallisiin opetussuunnitelmiin tulee lisätä feminististä ja antirasistista pedagogiikkaa sekä tarjota opettajille täydennyskoulutusta näistä aiheista. Näin luodaan kaikille sosiaalisesti turvallista ympäristöä, missä ennaltaehkäistään kiusaamista ja väkivaltaa sekä puututaan niihin tehokkaasti."
Sen lisäksi, että näitä teemoja tulee nostaa esille valtakunnallisessa opetussuunnitelmatyössä, on tärkeää puuttua rasismiin myös paikallisesti, sillä esimerkiksi kunnan tai kaupungin kasvatusalan työntekijöille rasisminvastaista koulutusta tarjoamalla pystytään tunnistamaan ja puuttumaan paremmin rasismiin ja siihen liittyvään syrjintään ja kiusaamiseen oppimisympäristöissä.
https://yle.fi/uutiset/3-11396797
2. Riittävät resurssit laadukkaan opetuksen takaajana
"Laadukas kasvatus ja koulutus on turvattava kaikkina aikoina."
Toisen kärkiteeman otsikon mukaisesti laadukas koulutus turvataan takaamalla resursseja opetukseen ja oppilashuoltoon, kuten oppimisen tukeen, erityisopetukseen sekä opinto-ohjaukseen.
Tämän teeman alla SOOL linjaa myös opetushenkilöstön riittävyydestä ja henkilöstömitoituksista suhteessa ryhmäkokoihin varhaiskasvatuksesta aina toiselle asteelle asti.
Kuntavaaleihin liittyen allekirjoitan erityisesti seuraavan kohdan:
- "Laadukas kasvatus- ja koulutuspalveluihin satsaaminen varmistaa kunnan elinvoimaisuuden vahvistumisen."
Niin kauan kun meillä on kasvatusalalla pätevää ja hyvin kouluttautunutta henkilökuntaa, oppilaat ja opiskelijat saavat asianmukaista sekä oppijan tarpeita vastaavaa kohtelua, kasvatusta ja oppia, joka takaa koko yhteiskuntamme elinvoimaisuuden, niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Tämä on satsaus, joka kannattaa tehdä koulujen, alan ammattilaisten ja itse oppijoiden lisäksi maamme tulevaisuuteen.
3. Kestävää kehitystä ja osallisuutta kuntien päätöksentekoon
"Kuntien tulee osaltaan varmistaa hyvän elämän edellytykset tuleville sukupolville."
Tämä on väittämä, jonka varmasti myös Vihreiden nuorten ehdokkaat ympäri Suomea voivat allekirjoittaa.
Jos ei ole edessä turvallista tulevaisuutta, miksi satsata edes nykyhetkeen? Teema liittyy vahvasti myös edelliseen, elinvoimaisen tulevaisuutemme takaamiseksi on riittävien resurssien lisäsi tärkeää taata kansalaisille aktiivista ja kestävää kasvatusta.
Kolmannen kärkiteeman alla linjataan otsikon mukaisesti kestävään kehitykseen ja yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja päätöksentekoon, sekä aktiiviseen kansalaisuuteen liittyvistä teemoista. Tässä kohdassa alleviivataa myös opetushenkilöstön asiantuntijuuden tunnistamista, hyödyntämistä ja osallistamista kasvatusta ja koulutusta koskevaan päätöksentekoon.
On todella tärkeää, että päättäjät kuuntelevat (muillakin aloilla) alan asiantuntijoiden kokemuksia ja havaintoja arjesta päätöksiä tehdessään, sekä hyödyntävät alan ammattilaisten laadukasta koulutusta, koska kukaan päättäjä ei ole joka alan asiantuntija. Ei tietenkään opettajakaan voi olla, mutta kasvatuksen asiantuntija kyllä.
SOOLin kuntavaalitavoitteet 2021 allekirjoittaneena sitoudun sataprosenttisesti yllä mainittuihin sekä SOOLin kotisivuilla yksityiskohtaisemmin linjattuihin tavoitteisiin ja teemoihin. Seuraa SOOLia myös Instagramissa ja Twitterissä @sool_ry
Kuntavaalit pidetään 18.4.2021. Ennakkoäänestys 7.-13.4.2021.