Nuorille paikka päättäjien pöydästä
Kirjoitimme mikkeliläisen nuoren Vihreän kuntavaaliehdokkaan ja opiskelijakunta-aktiivin Rico Martikaisen kanssa nuorten osallistamisesta päätöksentekoon, lue teksti alta!
Tutustu Ricoon paremmin: Rico Martikainen
Olemme viime aikoina pysähtyneet pohtimaan, millä keinoin nuoria saataisiin osallistettua aktiivisemmin mukaan kuntavaaleihin ja paikalliseen päätöksentekoon. On tärkeää, että nuoret pääsevät vaikuttamaan erityisesti heitä koskeviin päätöksiin ja olemaan kansallisen opetussuunnitelmankin mukaan aktiivisia kansalaisia, joiksi heitä pyritään kasvattamaan. Luonnostaan nuoret ovat osaavia ja vastuullisia kokemusasiantuntijoita omassa elämässään sekä motivoituneita vaikuttamaan myös tulevaisuuteen. Miksi emme kuulisi nuoria heihin vaikuttavissa asioissa ja tarjoaisi heille enemmän vaikuttamisen keinoja?
Nuorten osallistamiseksi päätöksenteossa tulisi ensisijaisesti lisätä puhe- ja läsnäolo-oikeus nuorisovaltuustolle niin kunnanvaltuustoihin kuin lautakuntien kokouksiin kunnissa, joissa näin ei ole vielä tehty. Olisi hyvä seurata myös mm. Tampereen esimerkkiä nuorisovaltuuston aloiteoikeuden vahvistamisesta. Tarvitaan keinoja myös nuorisovaltuuston ulkopuolelta, sillä loppupeleissä nuvan toiminta ei saavuta kaikkia nuoria, ja näin ollen ei mahdollisesti edusta hyvin kaikkia. Me kirjoittajatkin heräsimme poliittisesti vasta, kun nuorisovaltuustossa toimimiseen otollinen ikä alkoi olla jo takana päin. On tärkeää tarkastella kunnissa ylipäätään, missä kaikkialla ja mitä väyliä hyödyntäen nuoret voivat osallistua kunnan päätöksentekoon. Osallistava budjetointi, paikalliset koululais- ja opiskelijakyselyt sekä päättäjien kouluvierailujen lisääminen ovat varteenotettavia vaihtoehtoja nuorten kuulemiseksi kunnissa. Osallistaminen ei myöskään toteudu kunnolla, ellei se ole selkeää ja saavuttavaa.
On ensiarvoisen tärkeää, että nuoria valikoituu kunnan päättäville tahoille. Siksi on kannustettava nuoria äänestämään ja saatava enemmän nuoria ehdokkaita tulevissa kuntavaaleissa myös valtuustoihin asti. Muun muassa viime vaaleissa kunnanvaltuustojen jäsenten keski-ikä Suomessa oli naisilla 48 vuotta ja miehillä jopa 52 vuotta, eli keski-iän paikkeilla mennään keskiarvoissa (Infograafit - THL). Varmistamalla nuorten puolella olevien ehdokkaiden läpi meneminen taataan, että nuorten ääni kuuluu aidosti päätöksenteossa.
Kuntalaisten, etenkin nuorten, osallistaminen päätöksentekoon ei ole pelkästään tärkeää, vaan myös kunnille eduksi. Välillä päätöksenteossa juurrutaan tiettyihin näkökulmiin tai ei pystytä näkemään niitä merkittäviä pieniä asioita, joilla on suurta vaikutusta. Nuoret tuovat osallistamisen avulla uutta näkökulmaa päätöksiin, joilla voidaan turvata alueiden vetovoimaisuus ja elinvoimaisuus pitkälle tulevaan.
Rico Martikainen, 23, Mikkeli
Vilma Virolainen, 21, Lempäälä