Ensimmäinen valtuustopuheenvuoroni
No, miltäs nyt tuntuu toimia Lempäälän nuorimpana kunnanvaltuutettuna?
Syksyn kausi alkaa pikkuhiljaa olla paketissa ja jonkinlainen käsitys kunnan luottamuselinten toiminnasta olla hallussa, tosin viimeinen valtuuston kokous pidetään vielä 22. joulukuuta ja vasta sitten jäädään joululomille! Rehellisesti, en ole vieläkään oikein ihan varma, mitä vastaisin yllä olevaan kysymykseen. Tätä syksyä voisi kuvailla ainakin kahdella sanalla; jännittävää ja opettavaista!
Onpa tähän syksyyn mahtunut kunnanvaltuuston ja yhdyskuntalautakunnan kokousten lisäksi muun muassa joulunavaus, kutsuvierastilaisuuksia kunnan luottamushenkilöille esimerkiksi paikallisissa yrityksissä, sekä yksi valtuuston strategiaseminaari ja yhteismatka Ikaalisten kylpylässä! Siis paljon mieleenpainuvia ja melkoisen uusia asioita ja tapahtumia. Vuosi sitten syksyllä ehdokassopimusta allekirjoittaessani en olisi ikinä osannut kuvitella, mitä lähes vuoden kestänyt korona-ajan kuntavaalikampanja toisikaan tullessaan!
Pidin ensimmäisen "kunnon" puheenvuoroni valtuuston kokouksessa keskiviikkona 24.11. ja mua jännitti vietävästi, ehkäpä juuri siksi, kun aihe oli itselle niin tärkeä. Alla puheeni sivistyksen palvelualueelta talousarviosta 2022, olkaa hyvät:
Arvoisa puheenjohtaja, kunnanvaltuutetut, sekä muut läsnäolijat.
Haluaisin nostaa talousarvion yhteydessä keskusteluun koulutuksen maksuttomuuden ja sen merkityksen nuorille. Kun laajennettu oppivelvollisuus nousee tapetille niin kunnan kuin valtakunnan politiikassa, nähdään se usein lain velvoittamana menoeränä kuntien ja valtion talouteen, ja keskustelussa saattaa unohtua, miten suuri merkitys uudistuksella on usealle nuorelle ja perheelle tässäkin kunnassa. Minä olen yksi näistä nuorista, ja maksuton toinen aste ja oppivelvollisuuden laajentaminen on syy, miksi aikanaan lähdin itse mukaan politiikkaan. Asia olisi hyvä nähdä kauaskantoisten seurausten valossa: toisen asteen tutkinto on nykyään vähimmäisvaatimus korkeakouluun pääsemiseksi. Tämä uudistus on avain maamme koulutustason nostamiseksi, ja tulee samalla näkymään tulevaisuudessa myös kuntien taloudessa yhä korkeampina verotuloina korkeakoulutettujen kuntalaisten myötä.
On myös tärkeää, että jokainen nuori saa valita heitä itseään kiinnostavan alan tai yleissivistävän koulutuksen perheen varallisuudesta riippumatta. Olen onnellinen siitä, että maksuttoman toisen asteen myötä myös Lempäälä on kunta, jossa jokaisella nuorella on varaa unelmoida ja rakentaa oman näköistä elämää ja uraa, yhdenvertaisesti lähtökohdistaan riippumatta. Olen kiitollinen siitä, että duunaritaustaisesta yksinhuoltajaperheestäni huolimatta olen saanut opiskella juuri haluamiani aloja, ja suoritettuani toisen asteen, päässyt myös yliopistoon. Siitä en nuoruudessani aina uskaltanut haaveillakaan. Rahallisia menoja ja tuloja siis vielä tärkeämpi on se henkilökohtainen merkitys, joka opiskelijalle maksuttomilla lukiokirjoilla ja alakohtaisilla työvälineillä on nuoren kuntalaisen elämässä.
Juuri heitä ajatellen on mittaamattoman tärkeää, että talousarviossakin on sivistyksen puolella huomioitu oppivelvollisuuden laajentuminen, jonka myötä Lempäälän kunta tulee järjestämään esimerkiksi tutkintoon valmentavaa TUVA-koulutusta ensi elokuusta alkaen, ja on päättänyt siten tukea perusopetuksen päättävien siirtymää toiselle asteelle. On hienoa pitää tämä puheenvuoro nimenomaan täällä Virta-kampuksella, jossa TUVA-ryhmä tulee aloittamaan syksyllä toimintansa, ja jossa monen lempääläläisen nuoren haaveilemat urapolut mahdollistuvat maksuttomien oppimateriaalien myötä.
Kiitos 💚